2020 Οι ανατροπές στο πρόγραμμα

Μακροσκελές κείμενο... που εκφράζει όμως πλήρως τις θέσεις της Π.Ε.Π.Α. και εξηγεί διεξοδικά την πορεία της ένωσης μέσα στο 2020 μέχρι σήμερα:
 
 
Μεγάλη αναστάτωση και ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει μερικές αναγκαίες αλλαγές στη διοργάνωση και τις ημερομηνίες των αγώνων της Π.Ε.Π.Α.
 
Άλλες δίκαια από συναθλητές που βρίσκονται μακριά και προσπαθούν να οργανώσουν το χρόνο, τις προπονήσεις και γενικότερα το πρόγραμμά τους γύρω από το αγαπημένο τους άθλημα της ποδηλασίας, και άλλες άδικα, από αυτούς που πάντα βρίσκουν μια ευκαιρία για να σπείρουν χολή και πανικό, έτσι απλά προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους.
 
Ας πάμε όμως στο θέμα μας κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή....
 
Φέτος για πρώτη φορά -κατόπιν συνομιλιών και παροτρύνσεων της Ομοσπονδίας και μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Α.- δηλώθηκαν οι αγώνες μας στο ετήσιο καλεντάρι αγώνων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.), με σκοπό να διευκολύνουμε τα μέλη μας που έχουν δελτίο Ε.Ο.Π. στο σχεδιασμό του προγραμματισμού τους και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό σταθερότερες ημερομηνίες και άδειες αγώνων σύμφωνους με τους κανονισμούς ποδηλασίας που ισχύουν σήμερα.
 
Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η ένωση (Π.Ε.Π.Α.) ανέλαβε μια ακόμα οικονομική υποχρέωση για την προ- πληρωμή παράβολού από την αρχή της χρονιάς για κάθε αγώνα -όπως εξάλλου κάνουν όλα τα επίσημα σωματεία της Ε.Ο.Π.- με τη διαφορά ότι για τους αγώνες OPEN (εκτός προδιαγραφών των κανονισμών, π.χ. Attika Race) το παράβολο αυτό είναι πενταπλάσιο του κανονικού.
 
Και εκεί που είπαμε να ξεκινήσουμε με πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους για τη νέα χρονιά, γύρισε -κυριολεκτικά- όλος ο κόσμος ανάποδα.
 
Πανδημία.....
Ο πρώτος κιόλας αγώνας μας (Attika Race) ακυρώθηκε μόλις τρείς μέρες πριν από τη διεξαγωγή του! Ακολούθησε όλο αυτό το κακό και η αναστάτωση που ξέρουμε και ζήσαμε όλοι μας και το κομμάτι της προσωπικής -αλλά ακόμα περισσότερο σε εμάς- και της ομαδικής ευθύνης απέναντι στα μέλη μας.
 
Ήρθε και στάθηκε σα μαύρο/βαρύ σύννεφο πάνω μας. Γιατί στην πραγματικότητα οι καταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε δεν είναι μόνον ο περιορισμένος χρόνος και σίγουρα η τύχη που πρέπει να έχουμε με το μέρος μας (π.χ. καιρικά φαινόμενα, τοπική ή χρονική καραντίνα λόγω της πανδημίας). Ταυτόχρονα οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκδήλωσή μας να μην συμπέσει με τοπικές διοργανώσεις που αποτελούν προτεραιότητα σε τοπικές κοινωνίες και φορείς.
 
Παράλληλα να φροντίσουμε για ένα διακριτά ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να γίνουν οι αγώνες μας.
 
Τώρα πιά οι αδειοδοτήσεις των αγώνων δεν εξαρτώνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την άδεια της Ομοσπονδίας, αλλά απ’ όλους τους παραπάνω λόγους που κάνουν τους τοπικούς φορείς (δήμους, κοινότητες) και αρχές (αστυνομία, περιφέρειες) να εξετάζουν με το μικροσκόπιο τις υγειονομικές παραμέτρους για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων.
 
Από την δική μας πλευρά, οι ευθύνες μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο όταν καλούμαστε να υποδεχθούμε στους αγώνες ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές συνήθειες, νοοτροπία, κουλτούρα και συμπεριφορά στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με την πλειοψηφία τους σε επιδημιολογικά ευπαθείς ομάδες τόσο λόγω της ηλικίας τους (30+ ετών), όσο και λόγω του πλήθους των δραστηριοτήτων που έχει όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος (δουλειά, κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις κ.λπ.)
 
Έτσι λοιπόν αμέσως μετά την άρση των μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού μεταφέραμε τον αγώνα της Νεμέας στη θέση αυτού της Τρίπολης, μια που το αστικό περιβάλλον εκεί (στη Νεμέα) είναι πιό απομονωμένο, η πρόσβαση πιο σύντομη και ο αγώνας αυτός -στατιστικά- συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο και δίνει πιο εύκολα την πρόκριση για τη Σπαρτακιάδα. Νέα κακή συγκυρία όμως κι εκεί, μια που ο αγώνας συνέπεσε την Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο σε αρκετά μέλη μας να συμμετάσχουν.
 
Κι ερχόμαστε στο σήμερα, στον αγώνα της Χαλκίδας, που πρόσφατα πλήγηκε από τις καιρικές συνθήκες με καταστροφές μεταξύ των άλλων και στη διαδρομή του χρονόμετρου όπου έγινε ολόκληρη ένα ενιαίο ποτάμι με ξηλωμένα ολόκληρα κομμάτια ασφάλτου και χώμα με πέτρες που κατέβασε η πλημύρα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.
 
Πανικός και πάλι, άκαρπες προσπάθειες επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς για μεγάλο χρονικό διάστημα κινητοποίηση όλου του Δ.Σ. , φίλων, γνωστών και οποιουδήποτε έχει επαφές με τον τόπο (κ.κ. Βολιώτης, Δαφνής, Ματσούκας) και τους φορείς που συνεχίζουν να μην εμφανίζονται πουθενά μια που είχαν μια ολόκληρη πόλη και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και στίβου πλημμυρισμένα...
 
Επιτόπου αναγνώριση της διαδρομής, επανειλημμένη μετάβαση εκεί, προσπάθειες ανεύρεσης εναλλακτικών διαδρομών στην περιοχή με κυκλοφοριακές δυσκολίες και πιθανή ανάγκη αδειοδότησης μέχρι και από τον Στρατό, λόγω χρήσης μέρους του δρόμου που ανήκει σε αυτόν.....
 
Μόνη λύση φαντάζει πιά η διαδρομή χρονομέτρου της Θήβας που ο καλός συναθλητής και φίλος Πάνος Νικήτας προτείνει και άμεση μετάβαση –πλέον - για επιτόπου αναγνώριση της διαδρομής.
 
Όμως και πάλι κακοτυχία, αφού η τροχαία Χαλκίδας μας ενημερώνει -μόλις μια εβδομάδα πριν τον αγώνα- ότι έχει ήδη δώσει άδεια αρκετό καιρό πριν για τον «αγώνα» των ιστορικών αυτοκινήτων για την παραδοσιακή «Ανάβαση Ριτσώνας». Στην πρότασή μας να βρούμε εναλλακτική διαδρομή δηλώνουν ότι -σε μια τέτοια περίπτωση- το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη δυνάμεων αστυνόμευσης (προσωπικού) για να ανταπεξέλθει σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις.
 
Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μας ήταν η αλλαγή των ημερομηνιών μεταξύ των αγώνων αντοχής και χρονόμετρου, αλλά γρήγορα απορρίφτηκε σαν λύση μια που η αντοχή σε εργάσιμη για τα καταστήματα ημέρα (Σάββατο) θα μείωνε δραματικά τη δυνατότητα συμμετοχής σε αρκετά μέλη μας, αλλά κυριότερο, θα κινδυνεύαμε όλοι από την αυξημένη κυκλοφορία του δρόμου λόγο της ημέρας.
 
Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε τελικά σε μεταφορά του αγώνα αντοχής για την Κυριακή 20/9/2020, και αναβολή του δικού μας αγώνα ατομικής χρονομέτρησης αφού την ακριβώς προηγούμενη ημέρα γίνεται σε κοντινή περιοχή ο αγώνας ατομικής χρονομέτρησης της Ε.ΠΟ.Σ.Κ.
 
Ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που ίσως υπέστησαν οι φίλοι συναθλητές εκτός Αττικής και είχαν προγραμματίσει μετακινήσεις και διαμονή...
 
Ευτυχώς όμως που μέσα από όλη αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία βγήκε και κάτι καλό! Ο αγώνας «Ανάβαση Φυλής» που είχε προγραμματιστεί για την ημερομηνία αυτή (20/9) από τον σύλλογο «ΑΛΦΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» «ανταλλάχθηκε» με την ημερομηνία της Ανάβασης Αγ. Μερκουρίου (1/11) με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται να γίνει μια συνδιοργάνωση ΑΛΦΑ – Π.Ε.Π.Α. στην ανάβαση Φυλής.
 
Και πάμε τώρα στο πιο επίμαχο σημείο της συζήτησης...
 
"ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑ 2020"
Από την πλευρά της η Π.Ε.Π.Α. συνεχίζει -παρά τις όποιες δυσκολίες αναφέρθηκαν παραπάνω- τους αγώνες κυπέλου και πρόκρισης για την Σπαρτακιάδα, με αναγκαίο πιά μόνο έναν αγώνα πρόκρισης για τη συμμετοχή σε αυτή αντί των δύο που απαιτούνταν στο παρελθόν.
 
Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο που αποτελεί πια «μπούσουλα» για όλες τις δραστηριότητές μας, ακόμα και τις αυστηρά οικογενειακές (γάμους, βαπτίσεις κ.λπ.), πόσο μάλλον τις αθλητικές. Αυτή τη στιγμή, επιτρέπονται οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός εγκαταστάσεων σε 100 άτομα για όσες περιοχές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα (κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα), σε 50 άτομα για περιοχές υψηλού κινδύνου (Αττική, κλείσιμο καταστημάτων ακριβώς τα μεσάνυχτα), και ....καλύτερα ας μη μιλήσουμε για τα χειρότερα... Ακόμα και στη Χαλκίδα για το λόγο αυτό, η εκκίνηση θα γίνει σε δύο ή περισσότερα αν χρειαστεί βήματα των 100 ατόμων με κάποια χρονική διαφορά.
Έτσι λοιπόν, βάσει των σημερινών συνθηκών θεωρούμε απίθανη την αδειοδότηση από πολλούς φορείς (Δήμο Αθήνας, Ολυμπιακή Επιτροπή, Εφορία Αρχαιοτήτων, Τροχαία, ΕΚΑΒ) για εκκίνηση και συνοδεία τόσο μεγάλης μάζας αθλητών -συνοδών και διοργανωτών-, εκτός αν αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο που αρμόδιοι φορείς δήλωσαν ότι θα τροποποιείται ανάλογα με τα κρούσματα κάθε 15 ημέρες.
 
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας δύο δεκαπενθήμερα να ελπίζουμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναμένουμε και να προετοιμαζόμαστε ώστε να πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη στιγμή -όταν και εάν αυτή βρεθεί- στην προγραμματισμένη ή έστω και σε κοντινά μεταγενέστερη ημερομηνία.
 
Η αδιαπραγμάτευτη πάντως άποψή μας -ως Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Α.- είναι ότι εναλλακτικά σενάρια και άλλες “μορφές” Σπαρτακιάδας ΔΕΝ υπάρχουν, ή για την ακρίβεια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξουν, αν θέλουμε να συμπεριφερθούμε στη συγκεκριμένη διοργάνωση -κορωνίδα του συλλόγου μας- με όλο το σεβασμό και τη μεγαλοπρέπεια που της αξίζει. Μην ξεχνάμε τα χρόνια που πέρασαν για να φτάσουμε έως εδώ με 400 περίπου συμμετοχές ακόμα και από το εξωτερικό, και τις όποιες παροχές και επισημότητες προσδίδει στη διοργάνωση ο Δήμος Σπάρτης.
 
Αλλά ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ακόμα και από μεγαλοπρέπειες και σεβασμό στη διοργάνωση, προέχει ο σεβασμός στη ΖΩΗ και την ΥΓΕΙΑ του καθενός από όλους εσάς, εμάς τους συγγενείς και τους αγαπημένους μας που θα βάλουμε σε μεγάλο κίνδυνο.
 
Και μη βιαστεί κανείς να πετάξει αλαζονικά το μπαλάκι της ευθυνοφοβίας στην κερκίδα μας.
Τον προσκαλούμε με τιμές να αναλάβει «υπεύθυνος» της διοργάνωσης αναλαμβάνοντας το ηθικό, ποινικό και οικονομικό κόστος του εγχειρήματος αν υπάρξει κάποιο κρούσμα...
 
Αυτή τη στιγμή έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον δύο από τις κορυφαίες διοργανώσεις της χώρας μας, το Σπάρταθλο και ο Μαραθώνειος με πολλαπλάσια μεγαλύτερο κόστος στη διοργάνωση, τη συμμετοχή και προσφορά στην πολιτεία και ολόκληρη τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα.
 
Τελειώνοντας τη μακροσκελή αυτή «συζήτηση», δηλώνουμε σθεναρά ότι εμείς εδώ στο Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Α. είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανό σενάριο, και ενημερώνουμε όλους εσάς για κάθε πιθανή περίπτωση με την ελπίδα και την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες τόσο για την υγεία όλων μας, όσο και για το αγαπημένο μας άθλημα της ποδηλασίας.
 
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Α
Ο πρόεδρος
Γιώργος Καλαπόδης