Ίδρυση Π.Ε.Π.Α.

 

 
Η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών (Π.Ε.Π.Α) ιδρύθηκε το 1990 και έχει σαν στόχο τη διάδοση της ποδηλασίας και την επαφή μεταξύ των παλαιμάχων αλλά και μεταξύ των φίλων της ποδηλασίας.
 
Σκοπός της Ένωσης αποτελεί η διάδοση του αθλήματος της ποδηλασίας και γενικότερα η προώθηση της αθλητικής ιδέας καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της. 
 
Η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε επιχορηγείται από το κράτος και λειτουργεί κατά κύριο λόγο με την υποστήριξη των μελών της (συνδρομές και συμμετοχές) καθώς και μέσω ιδιωτικών και τοπικών φορέων που προβάλλονται και στηρίζουν τις εκδηλώσεις της.
 
Η ΠΕΠΑ ξεκίνησε έχοντας 28 μέλη και πλέον έχει ξεπεράσει τα 800. 
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη δυναμική διάθεση που υπάρχει σε όλο και περισσότερους παλαίμαχους καθώς και ανεξάρτητους ερασιτέχνες αθλητές ποδηλάτες, να συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα αγωνιστικών εκδηλώσεών της ΠΕΠΑ (Κύπελλο Παλαιμάχων). 
 
Στις τάξεις της Ένωσης περιλαμβάνονται αθλητές που έχουν διακριθεί στην ποδηλασία με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες) καθώς και ποδηλάτες που αθλούνται συστηματικά συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΠΕΠΑ. 
 
Είναι γεγονός πως στις τάξεις μας, έχουν έλθει άτομα που ή για κάποιο λόγο είχαν σταματήσει το ποδήλατο κάποτε ή που το ανακάλυψαν πρόσφατα και που με αφορμή τη συμμετοχή σε κάποια διοργάνωσή μας, άρχισαν να γυμνάζονται συστηματικά, να φροντίζουν τη διατροφή τους και να δίνουν κάποιο νόημα στη ζωή τους.
 
Κοινό σημείο όλων των μελών είναι η αγάπη στο άθλημα της ποδηλασίας και ο σεβασμός στην αξία της προσπάθειας του κάθε συναθλητή. 
 
 
Το ετήσιο πρόγραμμα αγωνιστικών εκδηλώσεων της ΠΕΠΑ πραγματοποιείται και σε αρκετές τοποθεσίες στην υπόλοιπη Ελλάδα (Νεμέα, Εύβοια, Αχαΐα, Άστρος, Λ.Πλαστήρα, Σπάρτη) εκτός των εκδηλώσεων της Αττικής.
 
Με αυτό το τρόπο διαδίδεται το άθλημα της ποδηλασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη εκτός από τα αστικά κέντρα. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στα μέλη μας να συνδυάζουν τη συμμετοχή τους σε έναν αγώνα, με εκδρομή σε ωραίες τοποθεσίες. 
 
 
Η ώθηση και συμμετοχή της νεολαίας σε αθλητικές δραστηριότητες αποτελεί κύριο μέλημά μας και για αυτό τα μέλη μας φροντίζουν να δίνουν το παράδειγμα με την εμφάνιση τους (σωστά ποδήλατα, ντύσιμο, εξοπλισμός, κράνη κ.λ.π.), να μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους νέους ποδηλάτες, καθώς και να ενθαρρύνουν και τα ίδια τα παιδιά τους- όπως και τα άλλα παιδιά που συναντούν στο δρόμο, προς την ποδηλασία.
 
 
Κάθε χρόνο στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η ΠΕΠΑ βραβεύει ποδηλάτες που διακρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και άτομα που με τις πράξεις τους, προβάλλουν την Ελληνική Ποδηλασία.