15ο PBP

Ο αγώνας 15ο PBP...
Η απόσταση 1225 km...
Συμμετοχές,πάνω από 4000 ποδηλάτες...

Το AUDAX CLUB PARISIEN με την υποστήριξη του Υπουργείου νεολαίας και άθλησης, τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ποδηλατοτουρισμού, και τη συμμετοχή των Δήμων και των ποδηλατικών club των πόλεων που διασχίζει ο αγώνας, διοργάνωσε απο18 έως 22 Αυγούστου, όπως κάθε τέσσερα χρόνια, με νέο ρεκόρ συμμετοχών, όπου για πρώτη φορά οι αλλοδαποί ξεπέρασαν τους Γάλλους,το μεγαλύτερο ποδηλατικό γεγονός στο πλανήτη, (για μη επαγγελματίες ποδηλάτες).

Ηλικίες από 18 μέχρι 80, γυναίκες το 5% των συμμετοχών,επιδόσεις από42 ώρες οι πρώτοι μέχρι 90 ώρες οι τελευταίοι, ομάδες οργανωμένες με πανάλαφρες κούρσες και με πλήρη υποστήριξη από αυτοκίνητα σε κάθε σημείο ελέγχου μέχρι αυτόνομους ποδηλάτες με φορτωμένα ποδήλατα με όλα τα απαραίτητα για τη διαδρομή, ποδήλατα από σύγχρονες κούρσες άνθρακα, αλουμινίου, κλασικές χρωμομολυβδενίου, διπλά (tandem), τριπλό σε σειρά (tandem), μέχρι ποδηλατομηχανές δίτροχες, τρίτροχες, μερικά από αυτά μεν καλυμμένα με αμάξωμα, στα περισσότερα δε οι ποδηλάτες ήταν ξαπλωμένοι.

Ολοι αυτοί με σκοπό να διασχίσουν τη Γαλλική επαρχία μέχρι τον Ατλαντικό και ξανά πίσω, περνώντας μέσα από θερισμένα χωράφια,ή γεμάτα ακόμα από καλαμποκιές,λιβάδια που έβοσκαν μακάριες αγελάδες,πανέμορφα δάση, μεσαιωνικά χωριά, σε μια συνεχή πορεία ανέβα-κατέβα λόφων με μικρές υψομετρικές διαφορές και με ένα καιρό (ευτυχώς) μη βροχερό, αλλά με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές, τα μεσημέρια πλησίαζε τους 30C ενώ το βράδυ προς τη Βρέστη ήταν κάτω από 10C. Το αντίκρυσμα του ωκεανού αποδείχθηκε για τους περισσότερους δύσκολη υπόθεση και επηρέασε σημαντικά τη ολοκλήρωση της επιστροφής πολλών ποδηλατών (εγκατέλειψε το15%).

Για να ζήσουν οι 11 Έλληνες ποδηλάτες αυτές τις εμπειρίες πρωταρχικό ρόλο έπαιξε ο Γιάννης Βαρούχας (γεννημένος στην Ελλάδα, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Henri-Poincare στο Nancy, ορειβάτης μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών και φυσικά ποδηλάτης, υπεύθυνος για τη συμμετοχή αλλοδαπών στο PBP ), που δεν υπάρχει πια μεταξύ μας. Ευτυχώς οι σπόροι που καλλιεργούσε χρόνια στη ΠΕΠΑ, άνθισαν και ο Μ. Μισσαηλίδης μαζί με τον γράφοντα οργάνωσαν τα απαραίτητα BREVETS στη Ελλάδα (200-300-400-600 km).

Όλοι οι 11 ποδηλάτες που αποφάσισαν να ζήσουν τη περιπέτεια του PBP παρά την ΥΠΕΡκούραση ακόμα και αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν, έχουν να λένε για πολύ καιρό τις ατελείωτες εμπειρίες τους, για τους συμποδηλάτες τους, για τους Γάλλους κατοίκους, με τα τραπεζάκια έξω από τα σπίτια τους να προσφέρουν νερό, καφέ, φρούτα ή στις πλατείες μαζεμένοι να χειροκροτούν και να φωνάζουν '' Allez! Allez! Courage !'' για τη θέα των Γοτθικών Ναών μέσα στη νύχτα καθώς ανέβαιναν στο λόφο του χωριού, για το χαμόγελο των εθελοντών μελών ποδηλατικών λεσχών που είχαν επανδρώσει τους σταθμούς ελέγχου και για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν σ' αυτά, για τους οδηγούς των φορτηγών που πήγαιναν με υψηλές ταχύτητες στο στενό επαρχιακό δίκτυο, για τους ξαπλωμένους ποδηλάτες στα γρασίδια για μεσημεριανή ξεκούραση.

Αν δείτε κάποιο ποδηλάτη να φοράει μια παράξενη τρίχρωμη (στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας) φανέλα με το Πύργο του Eiffel στη πλάτη, μην τον παρεξηγήσετε που είναι λίγο καμαρωτός, ακόμα και αν δεν τερμάτισε έχει κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα για να την αποκτήσει.

Ελπίζω ότι το 2007 η Ελληνική παρουσία θα είναι μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη. Όπως και η βοήθεια από τους εμπλεκόμενους στο χώρο του ποδηλάτου θα είναι σημαντικότερη. Φέτος παρ' όλο που σαν βοήθεια είχαμε από την ομοσπονδία μόνο τη φανέλα της Ελλάδας, οι περισσότεροι την φορούσαν με υπερηφάνεια σαν ένδειξη του τόπου καταγωγής τους.

Χάρης Πλέγας