Κανονισμοί Αγώνων

Παρακάτω παρουσιάζονται οι Κανονισμοί της Π.Ε.Π.Α. και της Ε.Ο.Π., ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και σε μορφή pdf την τελευταία έκδοση των γενικών κανονισμών της ΕΟΠ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΟΠ - ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟΥ πατήστε κάτω αριστερά το κουμπί "Κατεβάστε το αρχείο")

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. Η διεξαγωγή των αγώνων γίνεται με βάση τον κανονισμό της Ε.Ο.Π. και τον Γενικό και Ειδικό Κανονισμό Αγώνων Ποδηλασίας Παλαιμάχων (Π.Ε.Π.Α)

2. Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις πρέπει να έχουν ΘΕΩΡΗΜΕΝΑ για το τρέχον αγωνιστικό έτος όσον αφορά τους αγώνες του Ετήσιου Κυπέλλου Παλαιμάχων:


   Α/ Δελτίο αθλητή της ΕΟΠ (MASTER) ή ταυτότητα της ΠΕΠΑ
   Β/ συνοδευόμενο από ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ από γιατρό καρδιολόγο 
 

3. Ειδικά για τους αγώνες, όπου υπάρχει κατηγορία OPEN, μπορούν να μετέχουν μόνο ανεξάρτητες συμμετοχές με πρόσφατη βεβαίωση γιατρού καρδιολόγου. 

4. Απαραίτητα, για κάθε συμμετέχοντα σε ποδηλατική εκδήλωση της ΠΕΠΑ, είναι το ποδηλατικό κράνος, οι καλουπιέδες ή σύστημα κουμπώματος πεταλιού στο παπούτσι και η ποδηλατική ενδυμασία.

5. Μόνο οι βαθμολογούμενοι αγώνες μετράνε για το κύπελλο παλαιμάχων.

7. Προσκεκλημένος αθλητής θεωρείται όποιος έχει λάβει γραπτή πρόσκληση για να συμμετάσχει με οικονομικούς όρους σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Ένωσης, από το ΔΣ της ΠΕΠΑ.

8. Η βαθμολόγηση των αθλητών γίνεται ως εξής:

1ος 22β, 2ος 20β., 3ος 18β., 4ος 16β., 5ος 15β., 6ος 14β., 7ος 13β., 8ος 12β., 9ος 11β., 10ος 10β., 11ος 9β., 12ος 8β., 13ος 7β., 14ος 6β., 15ος 5β., 16ος 4β., και όλοι όσοι τερματίζουν από 3 βαθμούς.

9. Βαθμολογούνται μόνο οι κάτοχοι θεωρημένου -για το τρέχον αγωνιστικό έτος- δελτίου ΠΕΠΑ

10. Κατηγορίες Παλαιμάχων:

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Α: 30-39 ετών (έτος γέννησης από 1989 έως και 1980)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Β1: 40-44 ετών (έτος γέννησης από 1975 έως και 1979)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Β2: 45-49 ετών (έτος γέννησης από 1970 έως και 1974)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Γ1: 50 - 54 (έτος γέννησης από 1965 έως και 1969)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Γ2: 55 - 59 (έτος γέννησης από 1960 έως και 1964)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Δ1: 60 - 64 (έτος γέννησης 1959 έως και 1955)

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Δ2: 65 και άνω (έτος γέννησης 1954 και παλιότερα)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: από 25 ετών και άνω (έτος γέννησης 1994 και παλαιότερα).

11.α. Προϋπόθεση βαθμολόγησης στους αγώνες αντοχής του κυπέλλου είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 10 συμμετοχών, ενώ στους αγώνες χρονομέτρησης τουλάχιστον 6 συμμετοχών ανά κατηγορία προκειμένου να μετρά στην Βαθμολογία Κυπέλλου Π.Ε.Π.Α.  Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνονται οι αντίστοιχες συμμετοχές σε κάθε κατηγορία, οι νικητές (3άδα) θα ανεβαίνουν στο βάθρο αλλά ο αγώνας δεν θα μετρά βαθμολογικά.

Για τις κατηγορίες Δ1, Δ2 και Θ απαιτούνται τουλάχιστον τρεις αθλητές.

Στις κατηγορίες Α & Θ ισχύει η βράβευση 6άδας, καθώς και στην κατηγορία ΟΠΕΝ όταν δεν υπάρχουν ηλικιακές υποδιαιρέσεις. Αν δεν συμπληρώνεται 3άδα, ο αγώνας δεν βαθμολογείται, αλλά θα γίνεται κανονικά η βράβευση

β. Οι αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στους αγώνες με δελτία της ΕΟΠ και δεν είναι μέλη μας θα βραβεύονται κανονικά, εφόσον διακριθούν στον αγώνα όπου συμμετέχουν , αλλά δεν έχουν δικαίωμα βαθμών, κάτι που γίνεται καθαρά για λόγους μηχανογράφησης και οφείλουν να καταβάλουν τη διπλάσια συμμετοχή από τους κατόχους δελτίων ΠΕΠΑ

12. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη Κυπέλου, θα αφαιρούνται 2 βαθμολογημένοι αγώνες με την χαμηλότερη αξία, εξαιρουμένης από την αφαίρεση βαθμών, της Σπαρτακιάδος

13.  Στην Σπαρτακιάδα, όλοι οι αθλητές που τερματίζουν εντός ορίου χρόνου αγώνα βαθμολογούνται με 10 βαθμούς

14.  Για να συμμετάσχει κάποιος στην Σπαρτακιάδα, πρέπει προηγουμένως να έχει τερματίσει ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ σε δύο εκδηλώσεις αντοχής της ΠΕΠΑ που δίνουν πρόκριση. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο τρέχον αγωνιστικό έτος, με εξαίρεση μόνο της εκδήλωσης του Ξηροκαμπίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος. Ο άλλος αγώνας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ένας αγώνας αντοχής της τρέχουσας χρονιάς, ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ αγώνων χρονόμετρου και σιρκουί

Η κατηγορία ΟΠΕΝ δεν δίνει πρόκριση για την Σπαρτακιάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής στην Σπαρτακιάδα, έχουν επίσης και όσοι πάρουν τον χαρακτηρισμό Super Randonneur.  Αυτός ο τίτλος κερδίζεται από κάθε ποδηλάτη που συμπληρώνει μια σειρά Brevets (200, 300, 400, και 600 χλμ.) μέσα στο ίδιο έτος (από 1/1-31/12).  Απαραίτητη είναι η προσκόμιση πρόσφατης (εντός τριμήνου) ιατρικής βεβαίωσης από καρδιολόγο ή να έχουν δελτίο Π.Ε.Π.Α. ή Δελτίο Ε.Ο.Π. θεωρημένο για το τρέχον έτος. Όσοι πάρουν τον χαρακτηρισμό του S.R. από την σειρά των Brevets που διοργανώνει η Π.Ε.Π.Α., θα έχουν τα ίδια οικονομικά προνόμια με τα μέλη Π.Ε.Π.Α. Δεν θα έχουν ωστόσο δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα του Ξηροκαμπίου, εκτός αν είναι ήδη ΕΝΗΜΕΡΑ για την συγκεκριμένη χρονιά, μέλη Π.Ε.Π.Α.

15. Για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών (άνω των 500χλμ) χρειάζεται μόνο ένας αγώνας αντοχής ως πρόκριση για την Σπαρτακιάδα ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ αγώνων χρονόμετρου και σιρκουί.

16. Σε συνέχεια απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 29/1/2007, κάθε αθλητής μέλος της Π.Ε.Π.Α. είναι υποχρεωμένος οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ με τις συνέπειες που απορρέουν.

17. Στους αγώνες που υπόκεινται στο ετήσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΠΕΠΑ, στην ενδυμασία των αθλητών, επιτρέπονται μόνο οι εμφανίσεις των σωματείων της ΕΟΠ με τον επίσημο χορηγό που συμβλήθηκε την τρέχουσα χρονιά. Για όσους αθλητές δεν ανήκουν σε σωματεία, η ενδυμασία τους θα μπορεί να είναι είτε αυτή της Π.Ε.Π.Α. είτε ουδέτερη σε χρωματισμό και σχεδιασμό. Απαγορεύονται, ακόμα, ενδυμασίες της εθνικής ομάδας, εκτός και εάν κάποιος έχει κερδίσει τον τίτλο του Πανελληνιονίκη στο συγκεκριμένο αγώνισμα εκείνης της χρονιάς. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση της Π.Ε.Π.Α. Η ισχύς του άρθρου αρχίζει από τις 16/6/2007 στον αγώνα των Δελφών.

Στα Πανελλήνια υπενθυμίζουμε ότι υποχρεωτικά οι αθλητές πρέπει να φορούν την επίσημη ενδυμασία του συλλόγου τους.

18. Στις απονομές που πραγματοποιούνται μετά από κάθε αγώνα, είναι απαραίτητο να παρευρίσκονται όλοι οι συμμετέχοντες. Το αθλητικό ιδεώδες ξεκίνησε από τους Έλληνες και εμείς σαν Έλληνες είναι πρωταρχικό να το διαδίδουμε με τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας.

19. Είναι απαραίτητο να ενημερώνεστε από το site της Π.Ε.Π.Α. (www.pepa.gr) για κάθε αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή, για επιβεβαίωση διεξαγωγής του και για να ενημερώνεστε για οποιεσδήποτε αλλαγές, π.χ. ώρα εκκίνησης, τόπος εκκίνησης, κλπ.

20. Αθλητής που λαμβάνει μέρος και για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει τον αγώνα χωρίς να ειδοποιήσει κριτή, θα είναι σαν να μην έλαβε μέρος και η συμμετοχή του δεν υπολογίζεται στα αποτελέσματα.

21. Οι βαθμολογούμενοι αγώνες δεν είναι βόλτα κι όποιος ξεπερνάει το χρονικό όριο ΑΓΩΝΑ θα πρέπει να υπακούει στους κριτές ή στο όχημα σκούπα και να φορτώνεται σ' αυτό. Αν αρνηθείτε τις υποδείξεις των κριτών ή της σκούπας παραδίδετε τα νούμερα σας και συνεχίζετε στην άκρη του δρόμου με δική σας ευθύνη. (''Σκούπα'': το τελευταίο όχημα που συνοδεύει τον αγώνα)

21α. Το χρονικό όριο του ΑΓΩΝΑ είναι διαφορετικό για κάθε αγώνα και ανακοινώνεται στην επίσημη προκήρυξη που αναρτάται στο web site της Π.Ε.Π.Α.

21β. Το χρονικό όριο του ΑΓΩΝΑ δεν ταυτίζεται ούτε σχετίζεται με το χρονικό όριο ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ* το οποίον αφορά στην συμμετοχή του αθλητή για την Σπαρτακιάδα.

    *Χρονικό όριο ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ=Ως χρονικό όριο τερματισμού λογίζεται το +35% στο χρόνο που σημείωσε ο πρώτος από κάθε κατηγορία -παράδειγμα-  Αν ο πρώτος στην κατηγορία Γ2 σε αγώνα αντοχής σημείωσε χρόνο 2.35΄ το +35% αντιστοιχεί σε 54΄ λεπτά επιπλέον χρόνο επί του 2.35΄ που σημαίνει ότι το  χρονικό όριο ανέρχεται σε 3.29΄

ΑΛΛΑΓΗ στην εφαρμογή του Χρονικού Ορίου με απόφαση του 2019:
Ο χρόνος του τελευταίου αθλητή  που θα προκριθεί από όλες τις κατηγορίες, θα θεωρηθεί ως χρόνος πρόκρισης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

22. Εγγραφές στους αγώνες Κυπέλλου Παλαιμάχων.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΩΝ ΠΕΠΑ
ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΟΠ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΠΑ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο της Π.Ε.Π.Α. 6931111696 (καθημερινά από τις 10:00πμ-13:00μμ + 18:00-20:30μμ και Σάββατο από τις 10:00πμ-13:00μμ)


ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΠΑ