11η Σπαρτακιάδα

ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ '99 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ '00


Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως με ανυπομονησία περιμένουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Η Σπαρτακιάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ίσως το σημαντικότερο ποδηλατικό δρώμενο στην Ελλάδα. Μέσα στη "έρημη Χώρα" των ελληνικών αγώνων n διοργάνωση αυτή είναι μια όαση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πολλά μια και n λαμπρή αυτή συνάθροιση των Ελλήνων παλαίμαχων της ποδηλασίας δεν είναι ακριβώς αγώνας, όχι με την κλασσική έννοια, αλλά περισσότερο μία δοκιμασία ενάντια στην απόσταση. Δεν υπάρχει πρώτος ή δεύτερος, νικητής είναι όποιος τερματίσει στη Σπάρτη μέσα σε ένα όριο χρόνου. Ακόμη και αυτό το όριο χρόνου εξυπηρετεί! πρακτικούς λόγους. Φέτος έπρεπε να τερματίσεις πριν νυχτώσει, είναι νομίζουμε λογικό.

Όταν λέμε βετεράνοι μην φανταστείτε κάποια κλειστή λέσχη υπερήλικων ποδηλατών, όχι καθόλου. Η διορατική πολιτική της διοργανώτριας Π.Ε.Π.Α. (Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών) επιτρέπει σε όποιον αγαπά τη ποδηλασία να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της.

Δηλαδή κάθε ένας που έχει περάσει το 35ο έτος της ηλικίας του και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των διοργανωτών είναι καλοδεχούμενος να συμμετάσχει.

Η συνταγή της Σπαρτακιάδας είναι απλή, πρέπει όλοι να ευχαριστηθούν και να πάρουν αυτό που θέλουν. Ο καθένας θα κάνει τη διαδρομή στο ρυθμό του και όπως του αρέσει.

Την πετυχημένη συνταγή βοηθούν με τη γενναιόδωρη χορηγία τους και τη διακριτική, ευπρεπή παρουσία τους τα σουπερμάρκετ AtIantic.

Οι συμμετοχές στη διοργάνωση χωρίζονται σε δύο ομάδες, παλαίμαχοι Α (44+) και παλαίμαχοι Β (35-43).

Ο αριθμός των αναβατών που ξεκινούν τη διαδρομή ανεπίσημα, χωρίς συμμετοχή, είναι ενδεικτικό του γοήτρου που ασκεί η ημέρα αυτή. Κάποιοι από τους αναβάτες αυτούς θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να πάρουν μια γεύση ώστε να είναι έτοιμοι την επομένη χρονιά. Άλλοι πάλι έχουν στόχο τους Μύλους και όχι όλοι τη διαδρομή, κανένα πρόβλημα εκτός που δεν θα πάρουν την πολυπόθητη πλακέτα του τερματισμού.

Σάββατο πρωί ξεκίνησαν από το Παναθηναϊκό Στάδιο 58 ποδηλάτες για να τερματίσουν εντός χρόνου 39.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οι παλαίμαχοι πήγαν όλοι μαζί μέχρι τους Μύλους, μετά το Άργος, με ελεγχόμενο από τον αλυτάρχη ρυθμό. Στην αρχή της ανάβασης του Αχλαδόκαμπου δίνεται το ελεύθερο να αρχίσουν τα πυροτεχνήματα. Οι διαφορές στο ρυθμό είναι τεράστιες, όταν Οι πρώτοι έχουν ανέβει στο οροπέδιο της Τρίπολης, οι τελευταίοι έχουν μόλις καλύψει 3-4 στροφές της ανάβασης! Δεν ξέρουμε γιατί αλλά το ελεύθερο δόθηκε μερικά χιλιόμετρα νωρίτερα απ' ότι συνήθως και μερικοί από αυτούς που κυνηγούν το χρόνο τους δεν το κατάλαβαν. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουμε μάρτυρες μιας τρομακτικής προσπάθειας από τον Βαλμά, τον Μολακίδη και άλλους να κερδιστεί ο χαμένος χρόνος και να πιάσουν το πρώτο γκρουπ. Ο Βαλμάς τα καταφέρνει και η Τρίπολη τον βρίσκει παρέα με τους πρώτους.

Μετά τη Κερασίτσα ο Δαλέζιος πετάγεται και κάνει μόνος του την τελευταία ανάβαση πριν τη Σπάρτη.

Πολύ πίσω ακολουθεί ο Παπουτσάς με τους Βαλμά και Νικολάϊ να ακολουθούν κατά πόδας. Το επόμενο γκρουπ αποτελείται από τους Κακλαμάνο, Κουρμπέτη και την έκπληξη τον Στέλιο Δόξα, που όπως φαίνεται τα τερτίπια του στην Ιστιαία τον ανέβασαν και στη Σπάρτη ήταν εξαιρετικός. Από τον τερματισμό δεν έλειψε και ο παλιός πρωταθλητής Μάκης Ραφτόπουλος φορώντας μπλούζα εισαγόμένη και όχι τη παλιά του όμορφη μπλούζα του Παναθηναϊκού. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Την Κυριακή έγινε και ο αγώνας Σπάρτη - Ξηροκάμπι. Ένας αγώνας 30 χλμ. μέσα από μια γραφική διαδρομή, εκτονώνει όλη την ένταση που μαζεύετε από τον μη αγώνα της Σπαρτακειάδα; Οι αναβάτες με απαράμιλλο κέφι πετούν κυριολεκτικά και βάζουν φωτιά στη μεγάλη ευθεία μέσα από τον κάμπο. 0ι επιθέσεις είναι αλλεπάλληλες με αποκορύφωμα το παιχνίδι Βαλμά και Νικολάϊ με νικητή τον πρώτο. Το σπριντ του τερματισμού στους παλαίμαχους Β ενθουσίασε τους θεατές. Είναι αναζωογονητικό να βρίσκεσαι σε αγώνα με πολλούς θεατές, η κοινότητα του Ξηροκαμπίου κάθε χρόνο παρακολουθεί σύσσωμη τον τερματισμό. Διοργανώνεται μάλιστα και τοπικός αγώνας δρόμου για παιδιά και η ημέρα παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Έχετε σκεφθεί πως αν δεν συμμετέχετε στη Σπαρτακιάδα με το ποδήλατό σας θα έπρεπε να συμμετάσχετε σαν θεατής. Δεν θα θέλατε να ήσασταν σε κάποια ανηφόρα του Αχλαδόκαμπου και να εμψυχώνεται τους αυτούς που τολμούν. Άντε κουνηθείτε λοιπόν και του χρόνου ραντεβού στο Παναθηναϊκό ή στον Αχλαδόκαμπο.