100 χρόνια Brevets

100 χρόνια brevets και 10ο Classic Brevet Αττικής 2021

Τον Απρίλιο του 1904, ο Henri Desgrange, εκδότης της γαλλικής ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας, «L'Auto», οργάνωσε μια διαδρομή 200 χιλιομέτρων από το Παρίσι στο Gaillon και πίσω, μια πορεία που οι αναβάτες έπρεπε να καλύψουν κατά μέσο όρο 18 km/h σε ομάδες με επικεφαλής ποδηλάτες τους λεγόμενους «καπετάνιοι του δρόμου». Ο Desgrange είχε την ιδέα από μία παρόμοια διοργάνωση στην Ιταλία. Οι Ιταλοί το ονόμασαν Audax, με βάση τη λέξη "audace" που σημαίνει "τολμηρή", και ο Desgrange υιοθέτησε το όνομα.

Η εκδήλωση είχε ικανοποιητική επιτυχία με αποτέλεσμα, όλοι όσοι ποδηλάτησαν καθώς και άλλοι συμπαθούντες, να δημιουργήσουν το «Audax Club Parisien (ACP στις 30 Νοεμβρίου 1904. Έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό "που ενθάρρυνε την ανάπτυξη εκδηλώσεων ποδηλατικών διαδρομών μεγάλων αποστάσεων, εκπαιδεύοντας τους ποδηλάτες ώστε να «μεταλλαχτούν» σε ένθερμους ποδηλατο-τουρίστες και θαρραλέοι randonneurs, και ταυτόχρονα να οργάνωνε εκδρομές." Η έδρα αρχικά βρισκόταν στο café du Veaudeville στην οδό Vivienne 29, στο Παρίσι. Η σύσταση του συλλόγου ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 28 Δεκεμβρίου 1904.

Το 1906, το ACP ανέθεσε την ευθύνη στον Desgrange, να οργανώνει βόλτες, «brevet», όπως ονομάζονταν από την κάρτα την οποία οι ποδηλάτες υπογράφουν κατά μήκος της διαδρομής για να αποδείξουν ότι είχαν ποδηλατήσει ολόκληρη την απόσταση. Υπήρξε, ωστόσο, μια διαμάχη που οδήγησε τον Desgrange να αναλάβει ο ίδιος το κίνημα Audax.

Σαν αποτέλεσμα, ορισμένοι «καπετάνιοι του δρόμου» δημιούργησαν την Union des Audax Clubs Parisiens, γνωστό σήμερα ως Union des Audax Français. Αυτό ήταν η ένωση που άρχισε να ευνοεί ο Desgrange. Η νέα οργάνωση εξακολουθεί να ακολουθεί, τους κανόνες των διαδρομών μεγάλων αποστάσεων ήτοι οδήγηση με σταθερό ρυθμό σε ομάδες, ακολουθώντας «τους καπετάνιους του δρόμου».

Οι αναβάτες που διαφωνούσαν με τον Desgrange, ή που δεν τους άρεσε η σταθερή ταχύτητα, ή που απλώς έμειναν σε ένα κλαμπ με λίγους καπετάνιους, δημιούργησαν ένα νέο στυλ ποδηλασίας που ονομάζεται Brevet de Randonneur Français.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1921, 43 επαγγελματίες και 63 «τουριστικοί ποδηλάτες» ξεκίνησαν το PBP, ο Louis Mottiat κέρδισε με μόλις πάνω από 55 ώρες (10 τερματίσαντες). Ο Ernest Paul, τερμάτισε 8ος γενικής και κέρδισε τον ερασιτεχνικό αγώνα σε 62 ώρες μπροστά από 46 άλλους τερματίσαντες.

Το ACP διοργάνωσε το 1921 το πρώτο «Brevet de Randonneur à Allure Libre». Το allure libre, σημαίνει ότι οι αναβάτες είναι ελεύθεροι να ποδηλατούν με την ταχύτητα που ήθελαν, αρκεί να τελειώσουν την διαδρομή με ταχύτητα μεγαλύτερη από 14 km/h. Η ACP επέκτεινε την επιρροή της σε όλη την Ευρώπη το 1976 και σε όλο τον κόσμο το 1983, αλλάζοντας την ονομασία της σε Brevet Randonneurs Mondiaux.

Στην Ελλάδα τα brevets ξεκίνησαν όταν μια μέρα ο Γεράσιμος Μαλούτας καρφίτσωσε στον πίνακα ανακοινώσεων της Π.Ε.Π.Α. ένα σημείωμα: «Αύριο το πρωί 22 Ιουνίου 2002, θα ξεκινήσω από την Πλ. Καραισκάκη για Αρχαία Ολυμπία και όποιος θέλει έρχεται. Εγώ πάντως θα πάω!» Μαζί του πήγαν οι Μισαήλ Μισαηλίδης και Χάρης Πλέγας. Τον επόμενο χρόνο τα brevets διοργανώθηκαν επίσημα, για πρώτη φορά από την Π.Ε.Π.Α. ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να πάνε οι Μισαήλ Μισαηλίδης και Χάρης Πλέγας, στο 15ο Paris-Brest-Paris, με την υποστήριξη και βοήθεια του Γιάννη Βαρουχά, υπεύθυνου στο Audax-Club-Parisien για τους αλλοδαπούς. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να τους δει στην Γαλλία, λόγω αιφνίδιου θανάτου του. Τελικά συμμετείχαν δέκα ποδηλάτες (τα ονόματα των 8 ποδηλατών, θα προστεθούν σε αργότερο χρόνο) και μία ποδηλάτισσα, η Αικατερίνη Πανταζοπούλου.

Το 2003 λοιπόν, ήταν η χρονιά που έγιναν για πρώτη φορά τα brevets στη χώρα μας από την Π.Ε.Π.Α.

Η Π.Ε.Π.Α. (Ποδηλατική Ένωση Παλαίμαχων Αθλητών) η μόνη λέσχη στην Ελλάδα που είχε στο πρόγραμμά της έναν υπερ-μαραθώνιο αγώνα, την γνωστή και αγαπητή σε όλους μας Σπαρτακιάδα, αγκάλιασε και υποστήριξε τον θεσμό των brevets που στην πρώτη χρονιά διοργανώσεων το 2003, συγκέντρωσε συνολικά 185 συμμετέχοντες και 167 τερματίσαντες σε 4 διαδρομές 200, 300, 400 και 600 χλμ. στον οδικό άξονα Αθήνα-Πάτρα-Αρχαία Ολυμπία.

Στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος γνωστοί αθλητές αλλά και απλοί χομπίστες και λάτρεις της ποδηλασίας και των μεγάλων αποστάσεων και όχι μόνο εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα που δίνουν τα brevets να κινηθείς από τη αρχή της διαδρομής αυτόνομα με τον δικό σου ρυθμό, χωρίς τους περιορισμούς που έχει ένας κλασσικός αγώνας δρόμου ποδηλασίας.

Η επιτυχία των αγώνων και η αποδοχή τους από τον χώρο της ποδηλασίας οδήγησε την Π.Ε.Π.Α. να συνεχίσει την διοργάνωση των διαδρομών brevets μέχρι και το 2012 και εδραιώσει τον θεσμό στην Ελλάδα μέχρι την σύσταση ενός επίσημου φορέα κάτω από τον οποίο συσπειρώθηκαν όλοι οι Έλληνες διοργανωτές, το 2014, την Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος - ΛΕ.ΠΟ.Τ.Ε. - ή Audax Randonneurs Grèce [brevets.gr]. Σήμερα η ΛΕ.ΠΟ.Τ.Ε. μετράει πλέον των 4.500 ποδηλατών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο της!

Φέτος, η Π.Ε.Π.Α. για να τιμήσει την 100η επέτειο από την πρώτη διοργάνωση το 1921, αλλά και την 10η διοργάνωση του πλέον δημοφιλούς brevet στην Ελλάδα, συμμετέχει με την επετειακή διοργάνωση Brevet Αττικής Classic, την 11η Σεπτεμβρίου 2021, απονέμοντας στους τερματίσαντες εντός ορίου χρόνου και OTL, το επετειακό -συλλεκτικό- μετάλλιο που έχει ετοιμάσει ειδικά για αυτήν την ημερομηνία η Audax Club Parisien (ACP).

Σας περιμένουμε!

Σημείωση: Το Brevet Αττικής Classic 2021, θα διεξαχθεί με τους κανόνες επιδημίας-COVID-19+ rules, όπως και το 2020. Λεπτομέρειες θα βρείτε εν ευθέτω χρόνο στο site Π.Ε.Π.Α. και στην σελίδα της Π.Ε.Π.Α. στο facebook.